Detached House by Anna Podio Arquitectura

Contemporary seaside residence located in Santa Cristina d’Aro, Spain, designed by Anna Podio Arquitectura.

008-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x701

009-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x701

010-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x701

011-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x701

007-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x786

014-detached-house-anna-podio-arquitectura

013-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x701

015-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x701

016-detached-house-anna-podio-arquitectura-1050x841

Description by Anna Podio Arquitectura

An isolated house located in a small residential area of the coastal road linking Sant Feliu de Guíxols with Tossa de Mar. The project consisted in designing a building that worked as a shelter from the North winds and also faced the open sea.

Distributed on 2 floors, the arrangement of the three open blocks from east to west in a 180 degree orientation over the Mediterranean Sea allows its occupants to contemplate the course of the sun from sunrise to sunset.

The infinite pool, of small dimensions, intends to bring the sea into the building giving it a piece of the Mediterranean halfway between the living room and the kitchen.
The lower level floor, with three underground facades, provides the rooms that benefit from the thermal inertia.

The original site, with a steep slope towards the sea, represented a constructive challenge when seating the building and integrating it into the landscape. Avoiding earth movements and environmental impact was a challenge, and at the same time the most rewarding part of the project.

The garden was designed with ground cover, aromatic & shrubby plants, as well as native trees. We believed this would, in the near future, facilitate the coexistence with the environment.
Natural limestone and a large format of porcelain tiles make up the façade cladding. The first one, white stone, was placed on the upper floor to play with volumes and light. The second, black ceramic, covered the ground floor, giving it lightness and merging it with the soil and vegetation.

Energy efficiency was achieved with orientation, cross ventilation between different levels, home automation systems and solar energy. LED lighting also has played an important role, both inside and outside, along with the aluminum joinery with very low emissivity glass and sun protection systems.

Photography by Jordi Miralles

Visit Anna Podio Arquitectura

  • Facebook
  • Google Plus