F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

 

Architect Lieven Dejaeghere has designed a glass enclosed pool house for a home in Belgium.

 

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The architect’s description

The house is situated in Wannegem-Lede (Belgium), a very nice and cosy village at the entrance of the Flemisch Ardennes, the scenery of the Tour of Flanders-cycling race. Its concerns an annex to an existing permanent residence, that serves a poolhouse, bar, home cinema and summer living room at the same time.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

This project consisted in creating a pool house design that embraces the rural environment and furthermore includes the existing house from 1998 in its entirety. The pavilion, which was connected to the residence by using a glass footbridge, is completely enveloped in glass. The roof, in exposed concrete, contrasts with the fragility of the glass. The roof was cast on site with the aid of sight formwork and it is supported by steel fins.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The transparent extension restructures the existing house and defines an inner area with the quality and characteristics of a farmstead and focuses on the garden, as well as the inner area and the surrounding landscape.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The residence to expand has a specific architecture with a saddle roof. The extension separates itself as much as possible from the existing volume, and contrasts in simplicity and light structure.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The pool was already there. The transparent extension restructures the existing house and defines an inner area with the quality and characteristics of a farmstead and focuses on the garden, as well as the inner area and the surrounding landscape.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The pavilion, which was connected to the residence by using a glass gallery, is completely enveloped in glass. The roof, in exposed concrete, contrasts with the fragility of the glass. The roof was cast on site with the aid of sight formwork and it is supported by steel fins.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The concrete roofing sheet was in situ disposed by using formwork. It is supported by steel fins. To achieve the required insulation values, the concrete awning is thermal unlinked.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The awning is anchored in the roofing sheet wit the aid of an insulated connection. The roof is insulated at her top. Likewise for thermal reasons the floor plate is deduplicated.

F20 Pool House By Lieven Dejaeghere

The full height sliding doors have been manufactured thanks to a minimal window frame system of only 20 mm wide, with sliding pieces rolling on multiple small bearings. On top of that, the whole construction remains thermically very high performing.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Architect: Lieven Dejaeghere
Photography by tvdv photography | Tim Van de Velde

  • Facebook
  • Google Plus