Kanonbådsvej 8 by 3XN

 

Danish architecture firm 3XN, have transformed what was once a historic listed boat house, into an office for themselves, that can accommodate up to 150 staff.

 

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The architect’s description

3XN had outgrown its previous workspace, where staff was spread out over three different floors of an historic building in the Christianshavn neighborhood of Copenhagen.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The firm recently moved to a new 2,000m2 studio in a listed ‘canon boat house’ along a canal in Copenhagen’s Holmen neighborhood.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The move was inspired by the wish to have one space where all staff could see and interact with each other and benefit from the best facilities for model making, working collaboratively and have ample daylight.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The historic canon boat shed, which dates from the mid-1800s, was originally used to repair and store military boats.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The floor of the building slopes slightly towards the adjacent canal, which allowed the boat builders to slide the boats out into the water.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The eastern facade faces the canal and is lined entirely with full-height windows and operable doors.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kim Herforth Nielsen, 3XN’s founder, believes that everyone – from senior designers to interns – has valuable ideas to contribute to our projects and the life of the firm.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

He designed the new studio to facilitate communication, laying it out as one open plan that locates staff based on their group.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The competition teams sit together, as do the project teams, Communication, Administration and GXN. All staff can see one another and be inspired by what each group is doing.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

 A non-hierarchical culture, all partners sit in the open studio with the staff, which cultivates openness and sharing.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

The flexible space currently supports a staff of 80 but can accommodate up to 150.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

While the exterior of the building is protected, 3XN did remove several existing interior dividers to open up the working area.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

They created a ’box within a box,’ adding structurally ‘free floating’ glass-framed conference rooms to satisfy this particular need.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Nielsen’s goal was to keep the interior as simple as possible, to allow the models and photographs of the firm’s work to be the defining features.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

White walls, white desks and glass enclosed meeting rooms express this vision. The historic wooden structure is revealed throughout, which softens the interior.

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Kanonbådsvej 8 by 3XN

Photography by Adam Mørk

  • Facebook
  • Google Plus