Photographer Joao Morgado has sent us images of a rural tourism property in Odemira, Portugal, designed by [i]da arquitectos.

You can see an aerial video of the project – here.

jm_181014_09

jm_181014_03

jm_181014_04

jm_181014_05

jm_181014_10

jm_181014_12

jm_181014_15

jm_181014_16

jm_181014_17

jm_181014_19

jm_181014_22

jm_181014_24

jm_181014_25

jm_181014_26

jm_181014_27

Project description

Located on the Alentejo Coast, the Monte Novo da Cruz is a rural property strongly characterized by a gently undulating land with slopes sometimes relevant. The presence of a curtain of high trees along the south-eastern perimeter of the site and a dense vegetation near a south-western stream stand out in the landscape.

In the centre of the property, in a high position, there is an old rural construction in an advanced state of degradation.

The proposal for the Monte Novo da Cruz seeks to establish a contrast dialogue between the existing and the new building which sometimes merge with each other, creating a smooth transition between the past and the present. This relationship is materialized through two types of intervention, placed at different levels on the ground:
In the upper level, the intervention consists on recovering and expanding the existing building for owners’ house. The planimetric composition is made up by a succession of spaces, which ends with a double height common lounge with a central fireplace. On the north-west side are located the main entrance and supporting spaces intercalated with small garden courtyards for natural lighting and ventilation. On the south-east side, to the contrary, are located the main spaces overlooking the garden and pool.

In the lower level, the intervention results in a new independent building that adapts to the topography of the site and uses the slope of the ground to differentiate the owners’ house of the guest areas. This long volume, half-buried and perpendicular to the line of trees, preserves the scale of the house and reinforces the verticality of vegetation. Its unique façade is characterized both by a wide opening framing vistas of the landscape as well as by a stand-alone pergola reducing the amount of direct sunlight coming inside the rooms and providing privacy for guests. At the level of arrival the building is almost imperceptible to the eye, only a long terrace with seating areas for contemplation of the surrounding nature is visible.

The connection between the two volumes is developed through a central courtyard, the heart of the whole complex. It is from it that is organized the distribution and access to the different parts.

Caretaker’s House

The XXS house is a small caretaker’s house of a rural tourism, Pe no Monte in Odemira. This square house with 8.40×8.40m marks the path of access through two blind and white walls that lead us to the entrance area of the tourist complex. The contact with the outside is done only by two shaded entry courtyards that ensure good visibility to the owners’ house entrance, vegetable garden and parking.

#gallery-1 {
margin: auto;
}
#gallery-1 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 33%;
}
#gallery-1 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-1 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */

Architecture: [i]da arquitectos – Ivan de Sousa, Ines Antunes

Photography by Joao Morgado – Architecture Photography

  • Facebook
  • Google Plus