Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

 

Architect Andreas Martin-Löf designed himself a country retreat on a property that has been in his family since the early 1950s.

 

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The retreat, located on a steep hillside in Aspvik, Sweden, has picturesque views overlooking the Stockholm archipelago.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The limited access to the site was a major limitation and the construction of a steep, gravel road approaching the house from below was an early necessity. However the difficult access meant that every component had to be small enough to carry by hand, except for the concrete retaining wall and plinth, they were poured onsite.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The home has features including handmade windows and doors, a hidden steel frame and plywood cladding, which were all prepared in nearby workshops and assembled on site.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The main living area is located just off the swimming pool, with the kitchen, dining room, and living room, all sharing the same space.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

Stairs with hidden lighting guide you to the lower level.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The lower level is home to the bedroom, bathroom and a sauna that is tucked into a crevice in the rocky terrain.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The bedroom, just like most of the other spaces, gets plenty of natural light from the large floor-to-ceiling windows.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

The materials throughout the retreat have been kept raw and relatively simple, with a palette of plywood walls, ‘Nero Marquina’ marble and details in polished brass.

Aspvik House by Andreas Martin-Löf Arkitekter

Photography by Åke E:son Lindman

Get the contemporist daily email newsletter – sign up here

  • Facebook
  • Google Plus